• Prerušenie prevádzky počas vianočných prázdnin

          • Vianoce

            Milí rodičia, 

            MŠ Röntgenova 16 má od 20. 12. 2021 - 9. 1. 2022  prerušenú prevádzku.  Prosíme do 2. 12. 2021 nahlásiť   triednej učiteľke dochádzku do náhradnej materskej školy. 

            MŠ Holíčska 30 – 20. 12. 2021 – 23. 12. 2021

            MŠ Strečnianska 2 – 27. 12. 2021 – 31. 12. 2021

            MŠ Bradáčova 4 – 03. 01. 2022 – 07. 01. 2022

             

             

          • Informácie k poskytovaniu dotácií

          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) v školskom roku 2021/2022

            Dňa 01.08.2021 nadobudli účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“):

            Právne úpravy, ktoré od nového školského roku 2021/2022 prinášajú zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            1. Ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.
            2. V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:
            • v zmysle 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo  ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi;
            • v zmysle 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“),
            • v zmysle 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            Poznámka: Dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách sa poskytuje dieťaťu, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku len v prípade, ak dotáciu nie je možné poskytnúť na každé dieťa v MŠ/ZŠ podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách alebo z dôvodu, že je dieťa v HN/ŽM podľa § 4 ods. 3 písm. b) zákona, t.j. žiadateľ dieťa bez daňového bonusu do Zoznamu detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu uvádza len v tom prípade, ak nemá nárok na dotáciu podľa § 4 ods. 3 písm. a) alebo písm. b) zákona o dotáciách.

            1. Zvýši sa suma dotácie na stravu na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu;

             

            V prípade záujmu o dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom sa prosím obráťte na  mestskú časť Bratislava - Petržalka, Kutlíková 17,  na oddelenie sociálnych vecí a rodiny.

            Bližšie informácie vám poskytnú: 

            Mgr. Kvetoslava Biljnjová, kvetoslava.biljnjova@petrzalka.sk, 0268 288 857, 0947 487 062

            Mgr. Jana Guľová, jana.gulova@petrzalka.sk, 0947 487 498

             

             

             

             

             

          • Pokyny pre rodičov k nástupu od 1. 9. 2021

          • Povinnosti zákonných zástupcov detí

            počas prevádzky  materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti
            mestskej časti Bratislava-Petržalka

            v školskom  roku 2021/2022

             

            Zákonný zástupca:

            • Dodržiava prevádzku materskej školy od 6.30 h do 17.00 h
            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do materskej školy, počas pobytu v šatni materskej školy a pri odvádzaní dieťaťa z materskej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            • Deti do 6 rokov nemajú povinnosť nosiť rúško v materskej škole.
            • Dodržiava pokyny riaditeľa materskej školy, ktoré upravujú podmienky konkrétnej materskej školy na školského roka 2021/2022.
            • Odovzdáva dieťa výhradne pedagogickému zamestnancovi materskej školy.
            • Predkladá pri prvom nástupe dieťaťa do materskej školy, alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako 3 dni  vrátane víkendov  a sviatkov písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (v tlačovej podobe, alebo cez edupage).  V prípade, že rodič nepredloží „Vyhlásenie o bezpríznakovosti“ sa dieťa považuje za príznakové a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.  Rešpektuje pravidlá zákazu nosenia hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia do materskej školy.
            • Rodič môže svojim rozhodnutím ospravedlniť dieťa  na 5 po sebe idúcich vzdelávacích  dní. Pri absencii viac ako 5 vzdelávacích dní  z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast inak dieťa nemôže nastúpiť do materskej školy.
            • Zabezpečí dieťaťu 2 rúška do skrinky pre prípad výskytu ochorenia COVID - 19 v materskej škole .
            • Dohliada na umytie rúk dieťaťa bežným spôsobom, pred vstupom do triedy.
            • V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje triednu učiteľku a riaditeľku materskej školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.
            • Pri ceste s dieťaťom do materskej školy sa riadi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ.
            • Celkový čas zdržiavania sa osôb sprevádzajúcich deti do materskej školy (vo vonkajších a vnútorných priestoroch)  je max. 10 minút.
            • V priestoroch materskej školy sa pohybuje vždy v rúšku, resp. v súlade s hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a to hlavne za účelom odovzdania a vyzdvihnutia dieťaťa.
            • Dodržiava podmienky, za akých dieťa nemôže nastúpiť do materskej školy, zverejnené na ozname umiestnenom na vchodových dverách materskej školy
            •  

              Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

              Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

              Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

              Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

          • Víkendové testovanie

          • Milí rodičia,

             v prípade Vašej potreby bude víkendové testovanie prebiehať na nasledujúcich miestach. 

            Víkendové odberné miesta pre celoplošné skrínig COVID-19 v nedeľu 16.5.2021 v čase od 08:00 do 18:00.

             

            Odberné miesta

            DOM ZŠ Holíčska                            

            DOM ZŠ Turnianska                      

            DOM ZŠ Černyševského

            MOM Hrobaková

          • Prijímanie do materskej školy

          • Prijímanie do materskej školy

            Žiadosti zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2021/22 sa budú podávať v čase od 3.mája do 7.mája 2021 naskenovaným tlačivom prostredníctvom e-mailu, poštou alebo osobne spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti.

            Termín podávania žiadostí: 3. 5. -7. 5. 2021 denne od 10:30 hod.  do 12: 30 hod. a v stredu od 14:30 hod. do 16:30 hod.  pri osobnom podávaní musia mať zákonní zástupcovia prekryté dýchacie cesty.

            Rozhodnutie o prijatí/nepriajtí dostanú zákonní zástupcovia do 15. 6. 2021 

            Riaditeľka materskej školy v zmysle §59 ods. 2 zákona č 248/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov určila ostatné podmienky prijímania:

            V prípade vyššieho záujmu zákonných zástupcov  detí a do naplnenia kapacity  materskej školy budú prednostne prijaté nasledovné deti:

             

            • deti, ktoré dovŕšia 5 rokov
            • deti, ktoré dovŕšia 4 roky
            • deti, ktoré dovŕšia 3 roky

             

            • súrodencov už chodiacich detí

             

          • Deň Zeme

          • Vážení rodičia, mílí priatelia našej školy!
            V tento deň, kedy si prípomíname medzinárodný sviatok, Deň Zeme, si dovolím smerovať k vám
            naše najbližie zámery a poprosiť vás o pomoc a spoluprácu. V období od mája do júna 2021 by sme
            chceli na dvore našej mš vybudovať exteriérovú EKO učebňu s prírodným jazierkom, kde budú
            môcť deti a návštevníci mš, pri zabezpečení všetkých bezpečnostných podmienok, pozorovať život
            pri vode rôznych drobných vodných živočíchov, hmyzu a rastlín. Veríme, že tým obohatíme nie len
            edukačný proces v mš, ale vzbudíme záujem detí a okolia o prírodu ako takú a podporíme
            elementárne ochranárske cítenie všetkých zúčastnených i pozorovateľov. Vytvoríme priestor pre
            získavanie nových zručností a vedomostí, kde deti budú môcť pozorovať, skúmať a bádať.
            Radi by sme čo najviac materiálov, ktoré budú potrebné na vybudovanie tejto učebne získali v
            zmysle zero waste a aby sme použitým a ďalej nevyužívaným veciam mohli dať šancu na ďalší
            úžitok, vyhlasujeme zbierku rôznych materiálov. Ak doma, v záhrade, pri prechádzke, na výlete
            objavíte niečo, čo by sme mohli v tomto zmysle ďalej využiť, prosím, prineste a odovzdajte to p.uč.
            Sabine v triede Lienky.
             rôzne staré, pokojne deravé, posteľné prádlo, uteráky, obrusy, textílie(nie polyester) –
            poslúžia ako izolačná podložka pod jazierkovú fóliu
             nevyužívané kvetináče, hranty, nádoby rôznych tvarov a veľkostí – ktoré možeme využiť na
            výsadbu rastlín
             kamene, okruhliaky, skaly, štrk, makadam.. - na dobudovanie jazierka a jeho okolia – tohto
            materiálu budeme potrebovať viac, tak pokojne aj keby každý priniesol aspoň 1 väčší kameň
            :-)
             rôzne rastliny, prebytky trvaliek, rôznych brehových aj vodných rastlín, skalničky – budeme
            potrebovať priamo do jazierka, do záhonov okolo jazierka, do vertikálnych záhonov z paliet
             záhradné dekorácie, funkčné, či estetické..čokoľvek, čo vy máte nazvyš a my to vieme v
            učebni využiť :-)
            Možno ste si už všimli, že v priestoroch dvora sa nachádzajú rôzne drevené palety, bubny na káble,
            brvná... Aj tieto by sme radi premenili na funkčné, užitočné prvky. Potešíme sa každej ochotnej
            ruke, ktorá by sa chcela spolupodieľať na budovaní učebne. Palety budeme premieňať na vertikálne
            záhony, lavice na sedenie, bubny na stoly, brvná na podsedáky.. privitame pomoc s opracovaním,
            vŕtaním, osádzaním oplotenia a pod. Ďakujeme!

          • Milí rodičia,

          • oznamujem vám, že materská škola bude v týždni od 29. 03. - 1. 4. 2021 v prevádzke pre deti rok pred plnením povinnej školskej dochádzky, deti oboch pracujúcich rodičov, ktorým povaha práce neumožňue pracovať z domu a kritickú infraštruktúru. Nezabudnite vyplniť čestné prehlásenie. 

          • Oznam o prevádzke od 8. 3. 2021

          • Milí rodičia, 

            od 8. 3. 2021 na základe rozhodnutia ministerstva školstva, vedy a výskumu a uznesenia Vlády SR sa prevádzka v materských školách upravuje nasledovne: 

            -materskú školu môžu navštevovať prednostne deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným  výkonom práce (obaja zákonní zástupcovia dieťaťa nemajú možnosť vykonávať prácu z domu).

            Prosím nahlásiť  potrebu prednostného prijatia dieťaťa, ktorého rodičia nemôžu pracovať z domu do 4.3.2021 do 12. 00 hod. na email: msrontgenova@petrzalka.sk.  

          • Vrátenie príspevku

          • Oznamujeme vám, že zaplatené príspevky na úhradu čiastočných nákladov za materskú školu za mesiac január vám budú vrátené v priebehu mesiaca február nakoľko mala materská škola prerušenú prevádzku. Netýka sa to, ale detí, ktoré navštevovali náhradnú materskú školu.

          • Zmena školné

          • Milí rodičia,

            od 1. 1. 2021 je poplatok na čiastočnú úhradu nákladov v materskej škole pre všetky deti 40 EUR/mesiac, výška stravného je nezmená 1,54 EUR/deň  pre nepredškolákov a pre predškolákov 0,34 EUR/deň, plus režijné náklady, ktoré sa uhrádzajú paušálne 12 EUR na mesiac.  

          • Oznam o prerušení prevádzky

          • Milí rodičia,

            oznamujeme vám, že materská škola má prerušenú prevádzku v dňoch 23. 12. 2020, 04. 01. 2021 a 05. 01. 2021. Materská škola bude opäť v prevádzke 07. 01. 2021 v čase od 6.30 do 16.30 hod. 

          • Platby

          • Prosíme rodičov, aby pri úhrade školného a stravného uvádzali do poznámky meno dieťaťa, aby sme vedeli správne spárovať platby.